КАКВО Е ОЗОНЪТ?

Какво е Озонът и защо е в козметиката?

Озонът, в служба на човека, за здраве и красота!!!

    Озонът е открит през 1840 год. от п-р Шонбейн от Базелския университет. Той е триатомен кислород, част от Атмосферата на Земята. Най-висока е концентрацията му на височина 20-30 км. над Земята. На тази височина под въздействието на УВ-лъчите на Слънцето от атмосферния кислород се образува озонът във вид на безцветен газ. Той е в състояние да абсорбира ултравиолетовото излъчване и отново да образува кислород. Така се поддържа озоновия слой на Атмосферата на Земята. Озонът задържа най-вредните УВ-лъчи, тези от 260 до 280 nm, които денатурират и разрушават белтъчините и нуклеиновите киселини. Поглъща въглеродните газове и инфрачервените излъчвания на Земята и по този начин възпрепятства охлаждането й. Следователно е от голямо значение за живота на нашата планета. Озонът притежава също и изключителни лечебни свойства. Той е най-мощния дезинфектант на планетата, има и силно бактерицидно, фунгицидно, антисептично, противовъзпалително и противовирусно действие. Озонът проявява селективно действие спрямо съединения, съдържащи двойни и тройни връзки, като: белтъчини, аминокиселини, липопротеинови комплекси и други. Реакцията на озона с тези съединения лежи в основата на биологичните ефекти на озонотерапията и има значение при различните заболявания. Дали ще се използва в озонотерапията или в козметиката е въпрос на концентрация.

   Човешката кожа има три слоя.

 

   Най-външният слой е епидермиса. Основната му задача е да предпазва кожата от външни неблагоприятни въздействия, да служи като бариера. Тук действа козметиката, която я възстановява и я съхранява здрава и красива във времето.

  Вторият слой е дермата.

В нея са разположени потните жлези, повърхностните кръвоносни съдове и нервни окончания. Озонът има свойството да прониква в дълбочина и заедно с растителните активни съставки,от специално подбрани, с конкретно действие, природни суровини, да въздейства върху втория слой на кожата. Използвайки достиженията на науката от приложението на озонотерапията в дерматологията, са създадени новите козметични продукти ФитоОзон®, като част от грижата за кожата и свързаните с нея проблеми. Действайки на второ ниво те влияят директно върху повърхностните кръвоносни съдове и нервни окончания и потните жлези. Освен това кремовете ФитоОзон® регулират хидролипидния баланс на кожата, интензивно я подхранват  и възстановяват структурата й, възвръщат нейната еластичност, мекота, свеж и здрав вид.

   Третият слой е хиподермата. Там са разположени мастните жлези.